Lag en fiksefest for nabolaget

Alt kan repareres! Er du en Reodor Felgen eller kjenner du en Petter Smart? Inviter nevenyttige naboer til fiksefest og få orden på tingenes tilstand.

Av: Vibeke Koehler. Foto: gettyimages.

De fleste av oss har masse ting og tang, som av og til går i stykker. Hva gjør vi da? Fikser eller kjøper ny?

Vi nordmenn er europamestere i bruk og kast av elektroniske dingser. I tillegg kvitter vi oss med store mengder klær og andre ting, hvert eneste år. Kan vi bli bedre på å reparere i stedet for å kaste? Er du handy, eller trenger du hjelp til å få fikset noe? Nesten alt kan repareres. Vi må bare få fikserne til å møtes. Hva med å lage en fiksefest?

Derfor bør du reparere

Når du står der med kaffetrakteren som ikke fungerer, røsker glidelåsen av jakken, eller har mistet både R-, B- og E-tastene på tastaturet, er det kanskje ikke CO2-avtrykk det første du tenker på. Det krever enorme mengder av både vann, kjemikalier og fossilt brennstoff for å lage dingsene vi omgir oss med, for ikke å nevne edelmetaller som gull, kobber og kobolt i elektronikk. Det krever også mye energi å gjenvinne materialene i ting som blir levert inn. Derfor er det klokt å reparere.

Slik lager du fiksefest

For å lage en fiksefest, må du først skaffe fiksere. Det finnes mange ivrige snekkerlærlinger, kompetente pensjonerte elektrikere, dyktige skreddere, og sokkestoppende besteforeldre rundt omkring. Mange har også lyst til å hjelpe andre å ta vare på tingene sine.

(Ekstra tips: Mange kunstnere og designere har brukt lang tid på å utforske materialer og teste ut prototyper, og er veldig dyktige til å få ting til å fungere!)

På en fiksefest er det lurt å dele inn områder etter hva som skal fikses. For eksempel: Paraplyverksted, Datadoktoren, Liming & småreparasjon, Telefonfikseren og Nål & tråd.

Slik lager du fiksefest:
 1. Først samler du inn fiksere og frivillige som kan hjelpe til
 2. Finn et lokale som har plass til masse fiksing
 3. Annonser arrangementet på plakater og i sosiale medier
 4. Sikre at du har verktøy, strømuttak, stoler og bord som trengs
 5. Lag navneskilt til alle fikserne
 6. Få tak i en sikkerhetsfrivillig med fagbrev i elektrofag/elektronikk
 7. Sørg for at alle får kaffe, noe å spise og musikk i bakgrunnen!
 8. Fiks!
 9. Husk at fikserne kan lære andre å fikse også
 10. Rekrutter nye fiksere til neste gang
 11. Hjelp til å rydde
Kult å være handy

Det varierer veldig hva folk tar med seg til en fiksefest, alt fra PCer og sykler til skinnjakker med hull på albuen. Derfor kan være lurt å ha en regel om at alt som skal fikses må kunne bæres inn og ut selv.

Det er gøy å skru fra hverandre dingser, reparere dem, og skru dem sammen igjen. Det føles godt å ta vare på klær vi er glade i, og det er bra for lommeboka og miljøet også! Kanskje vi kan klare å snu hele den ressurskrevende forbrukskulturen til en bærekraftig reparasjonskultur? Det er tross alt ganske kult å klare å fikse ting selv.

(Kilde: https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/21-klimafotavtrykk-av-forbruket-vart.html)