Nabolaget – en sosial samlingsplass

Benytt mulighetene i ditt nabolag til å skape en sosial samlingsplass til glede for alle. Med enkle grep kan du skape en møteplass som kan brukes til rekreasjon, lek og til å bli bedre kjent med naboene. Området kan også benyttes i forbindelse med feiring av 17. mai, St. Hans eller til bursdagsfeiringer. Engasjer dine naboer, så er dere i gang!

Av: Tommy Michelsen. Foto: Shutterstock.

Kartlegg behov og ønsker før den endelig planen blir utformet. Planen, og herunder tid- og kostnader, kan gjerne fordeles over flere år for å gjøre regnestykket og arbeidet mer overkommelig.

Nyttige tips

Samlingsplassen bør ha et veldrenert fast dekke, men grus er også egnet. Merk deg at grus kan redusere fremkommelighet for personer med nedsatt funksjonsevne, eldre og barnevogner.  Sett av tilstrekkelig med plass slik at større grupper kan disponere området samtidig. I friskt Vestlandsvær kan det også være nyttig med et område hvor du kan søke ly for regnet. Gode alternativer til dette er lavvo, gapahuk eller pergola med tett tak.

Sørg for å ha gode og mange nok sittemuligheter på samlingsplassen. Benker og bord kan selvsagt plassbygges, men det er gjerne en fordel med løse enheter som kan flyttes ved behov. En bålpanne eller grill vil også bidra til god stemning og minnerike øyeblikk. Har dere noe erfaring med muring kan en grill- eller bålplass bygges på egenhånd uten nevneverdig kostnad. Det finnes mange enkle DYI-oppskrifter (do it yourself) på nettet.

Plant et tre

Plant et tuntre som et naturlig midtpunkt på samlingsplassen. Treet vil gi skygge på sommeren og kan også enkelt dekoreres med lyslenker under festlige tilstelninger eller for å lyse opp i vintermørket. Bjørk (gjerne hengebjørk- varianten), plantanlønn, eik eller blodbøk, er alle arter som er velegnet som tuntre. Disse vokser relativt raskt og har fine farger gjennom alle årstidene.

Tid for spill

Spill og aktiv læring gjør samlingsplassen mer levende. Hva med å male et sjakkbrett på dekket og utfordre naboen til en vennskapelig duell? Boccia eller bordtennis er andre morsomme aktiviteter som alle aldersgrupper kan delta i.