Nabomesterskap – måtte den beste naboen vinne!

Har du lyst til å lage en morsom aktivitetsdag, som kan engasjere både store og små i nabolaget? Vi foreslår Nabomesterskapet! Aktivitetene kan tilpasses alle årstider og vi garanterer morsom stemning hele veien.

Av: Mette-Christine Christensen. Foto: Thor Brødreskift.

Planlegging

Kom i gang med planleggingen i god tid. En av de viktigste oppgavene når man skal lage et arrangement er fordeling av arbeidsoppgaver. Her trengs et lag av naboer. Har dere en sosialkomité eller lignende i nabolaget? Hvis ikke, lag en for anledningen. Her kan det være fint å inkludere både barn og voksne i ulike aldere, slik at dere får et arrangement som passer for de ulike aldersgruppene. Lag en liste over ulike oppgaver og fordel disse.

Les også artikkel «Slik kommer du raskt i gang med festplanleggingen» for flere planleggingstips.

Finn en arena

Hvor skal aktivitetene være? Har dere en fotballbane, lekeplass i nærheten? En gressplen eller et skogsområde? Om dette er vanskelig, kan kanskje parkeringsplassen brukes?

Velg et start- og målområde før dere lager løypen. Lag eventuelt et kart over løypen og forklar aktivitetene på hver post. Pynt gjerne start- og målområdet.

Ikke legg listen for høyt

Det er viktig å tenke på alle! Både de yngste og eldste skal ha mulighet til å delta når dere velger aktiviteter. Aktivitetene må ikke være for vanskelige eller krevende fysisk.

Vi foreslår 5-7 poster avhengig av hvor mange som er på et lag, og type aktivitet som er på postene. Om hver post tar litt tid, er det bedre å ha færre poster. Ta en gjennomkjøring på forhånd for å estimere tiden som går med.

Syv aktiviteter

Her er forslag til syv aktiviteter som passer vår og sommer. De kan justeres i vanskelighetsgrad, og kan også enkelt byttes mot vinteraktiviteter.

  • Ballkast i ulike bøtter med ulike poengsummer
  • Tiden går: En poengjakt hvor dere på tid skal lete etter ulike gjenstander
  • Snekkeren: Her får dere utdelt hammer og spiker, og skal på tid slå inn et visst antall med spiker. Dere kan velge at én deltaker slår inn alle, eller at hele laget skal bli med.
  • Balansegang: Lag en løype av ulike gjenstander som skal tråkkes på! Få enten hele laget, eller bare én av deltakerne, gjennom løypa uten å tråkke i bakken på kortest mulig tid.
  • Hjernetrim: Lag spørsmål om nærområdet, naboene eller generell kunnskap!
  • Stå 90 grader: Be laget om å lene seg opp mot en vegg og la de stå så lenge de klarer i 90 grader. Ta tiden for å se hvilket lag som kommer best ut av det.
  • Gi gass: Etter 90-gradersposten legger dere inn en post med løping en runde i en gitt løype. Her vil nok mange være tunge i beina! Dere kan eventuelt bruke trehjulssykler eller sparkesykkel, om løypen/området er noenlunde flatt.
Lagånd

Få fart på stemningen i og rundt løypen ved å skape lagånd og fellesskapsfølelse. Lagene kan for eksempel deles inn etter gate/oppgang, men husk de ulike aldersgrupper på lagene.

Et godt tips er å prøve og dele lagene slik at flere naboer kan bli kjent med hverandre. Be lagene om å kle seg ut eller velge en lagfarge, og å finne på et lagnavn og heiarop!

Det viktigste er at alle som vil være med må få delta. Men det er også viktig med heiagjenger på sidelinjen, for det er helt ok om ikke alle vil delta i konkurransene.

Uten mat og drikke duger helten ikke 

Mat og drikke gir energi og stemning, og det er helt perfekt å avslutte aktivitetsdagen med en fest. Hva med en kurvfest der alle tar med seg litt mat til et felles matbord?

Et annet alternativ er at alle tar med egen grillmat som dere tilbereder i fellesskap. Dersom det er rom på budsjettet, kan komiteen kjøpe inn mat og drikke til alle. NB! Husk i tilfelle å spørre om allergier.

Viktig å kåre vinnere

Høydepunkter denne dagen er selvsagt å kåre vinnerne i «nabomesterskapet». Regn sammen alle poengene og avgjør hvem som er mesterne. Og for all del, ikke glem premier! Det trenger ikke å være så mye, men premier må det være. En sjokolademedalje kan være helt fint.

Lag en seierspall og del ut premier til 1., 2. og 3. plass. En morsom variant av premiering kan for eksempel være at vinnerne slipper å vaske oppgangen den neste måneden, eller slippe å klippe plenen. Vær kreativ!

Måtte den beste naboen vinne!
En sjokolademedalje er nok til å få frem ekte smil og glede. Disse kan blant annet kjøpes på Nille.