Kreative aktiviteter gjennom året

Har du merket at barna dine er i mye bedre humør når de har herjet, klippet og limt, enn når de har sittet lenge foran en skjerm? Uansett vær og årstid er det mulig å finne på noe å gjøre sammen.

Av: Mette-Christine Christensen. Foto: Shutterstock og gettyimages.

Her er våre tips for sosiale aktiviteter som kan gjøres året rundt.

Kort og godt

Lag et kreativt kortverksted og lag bursdagskort eller andre kort som du kan gi bort til noen som du setter pris på. Hjemmelaget er alltid stas, uansett kvaliteten på sluttresultatet.

 • Bruk ulike papirsorter og kartong. Du må ikke skjære til alle kortene selv. Det finnes egne designblokker med variert papir, ferdig produserte kort som kan modifiseres, og kartong i ulike kortstørrelser.
 • Kjøp inn ulike typer pynt. Dette vil gjøre kortene mer spennende, søte og dekorative; Klistremerker, glansbilder, ulike bånd, knapper og glitter.
 • Finn ting fra naturen. Om høsten er det fint å tørke blader og bruke disse som pynt.
 • Det er også praktisk å ha sakser, limstifter, tape, tusj, fargestifter, glitterpenner og hullemaskin.

Det er ikke sikkert det er nødvendig å kjøpe alt nytt. Hvis det er flere som skal være med på aktiviteten, kan dere samle sammen det som finnes hos hverandre, eller kanskje kan dere låne noe i en barnehage eller noen dere kjenner?

Påskeverksted

Lag flotte påskeegg

Blås ut egg som du kan male på og henger opp på eksempelvis lerke- eller bjørkegreiner. Her ser du hvordan du blåser ut egg:

Fremgangsmåte:

 1. Stikk et lite hull i hver ende av egget med en tegnestift.
 2. Dekk til begge hullene og rist egget hardt.
 3. Sett munnen mot hullet på den ene siden, og blås ut innholdet i en skål.
 4. Egget bør tørke litt før det er klart for dekorasjon.
 5. Mal de tomme eggeskallene med tusj eller vannmaling.
 6. For å kunne henge opp egget, må du feste en liten bit av en fyrstikk eller gren i enden av en tråd, og dytte tråden ned i den ene hullet i eggeskallet slik at tråden fester seg. Pass på så ikke egget knuser når du gjør dette.
 7. Heng opp egget til pynt.
 8. Ikke kast eggeplommene og eggehviten, de kan brukes til baking, til en omelett eller i vaffelrøren.

Fyll huset med påskeharer og påskekyllinger

Klipp ut kyllinger og kaniner i papp som du maler og kler opp med fjær, knapper eller fine silkebånd. Bruk det du finner i skuffer og skap, og kjøp eventuelt inn litt ekstra.

Fremgangsmåte:

1. Er du flink til å tegne, tegner du en mal på en kanin og en kylling. Klipp malen ut i papp og la barna pynte. Du kan også søke på nettet og finne fine former som kan skrives ut. Overfør mønsteret med en blyant fra skrivepapiret til tykkere kartong før du klipper den ut, for å få en mer stødig kanin eller kylling.

2. Bruk det du har av dekor til å pynte med eller kjøp på hobbybutikken. Du kan bruke silkebånd til å henge opp figurene med, mens knapper kan være øyne, og til kyllingens hode eller vinger trenger du fjær.  Alt er lov og det viktigste er å ha det moro. Sjekk gjerne Pinterest for flere tips. https://no.pinterest.com/pin/374643262746076960/

Høst og Halloween – Skap litt grøss og gru i ditt nabolag

Uhu – fyll huset med spøkelser!
Lag skumle spøkelser i papp og papir, som du fester på en pinne eller et papirsugerør. Dette vil gi Halloweenfesten det lille ekstra.

Fremgangsmåte:

Klipp ut spøkelser i hvit papp eller papir. Trenger du en mal kan du søke på Pinterest, eller tegn spøkelsene slik du vil ha dem. Bruk en svart tusj til å lage øyne og skummel munn på spøkelset. Fest spøkslene på en pinne eller et sugerør med litt tape eller lim. For inspirasjon, sjekk: https://no.pinterest.com/pin/517984394640383286/

Ekkelt og slimete slim til Halloweenfesten.  

De fleste av disse ingrediensene finner du enten i dagligvarebutikken eller i en hobbybutikk. Det finnes mange ulike slimoppskrifter. Her er vårt forslag:

Slik lager du hjemmelaget slim:

 • 1 dl potetmel
 • 1 ss matolje
 • 3 dl vann
 • Konditorfarge (valgfritt)

Start med å helle vannet i en gryte. Hell i potetmel og matolje. Sett på høy varme. Få en voksen til å hjelpe deg, dersom du ikke er godt vant på kjøkkenet. Rør rundt til alt er godt blandet. Dersom du vil ha farge i slimet, blander du konditorfargen godt inn.

Etterhvert vil det komme klumper i kjelen. Fortsett å røre til røra blir god og tykk, og fortsett helt til du har en solid klump med slim. Du vet at slimet er ferdig når den blir litt gjennomsiktig, og er fast og fin. Skru av varmen og flytt kjelen bort fra plata.

Flytt slimet over på en tallerken og la det kjøle seg ned i cirka 30 minutter. Da er slimet klart til bruk. Det er litt klissete. Dersom du ikke vil ha klissete slim, bør du vente i cirka fire timer. Da blir det ikke så mykt, men du må velge hva som er viktigst for deg.

Lag lykter som lyser opp i natten.

Lag flotte lykter ved å lime blader utenpå lykten, eller male dem med glassmaling.

Du trenger ting som: blader, limtube, glassmaling, saks, rene syltetøyglass, streng eller ståltråd, tråd, tang og limpistol.

Deretter er det bare å la kreativiteten blomstre. Bruk gjerne tråd eller ståltråd for å lage oppheng til lykta. Det finnes ingen rett og feil måte å gjøre dette på. Slå deg løs og lag flotte lykter som dere kan bruke til å lyse opp i høst- og vintermørket.

Inspirasjon: https://no.pinterest.com/pin/271693790007813563/

Du kan også lage litt skumlere lykter slik som dette: https://no.pinterest.com/pin/365213851034676837/

Juleverksted for de yngre

Juleverksted for barna er en fin tradisjon. Det finnes mange flotte inspirasjonssider for ting som er mulig å lage. Ta en titt på for eksempel Pinterest og søk på «DIY crafting» eller ta et søk på Google. Det er et hav av kreative løsninger!

Girlander

 1. Lag ulike former som eksempelvis en sirkel eller et hjerte, og lag et hull i toppen.
 2. Tre disse inn på et silkebånd eller snor. To sirkler kan også limes over hverandre slik at det blir dobbelt med tråd imellom. Dette blir fine rekker som kan henge nedover for eksempel i vinduet.
 3. Det enkleste er å bruke ulike stansemaskiner slik du kan kutte papiret/kartongen raskt til ulike former for eksempel sirkler, hjerter eller stjerner. Slike stansere får du kjøpt i ulike hobbybutikker. For eksempel på girlander, se: https://no.pinterest.com/pin/861946816161717080/

Snømann

 1. Lim sammen tre hvite vattkuler i ulike størrelser og lag en snømann.
 2. Du vil trenge hatt, skjerf, nese og tusj til å tegne munn og øyne.
 3. Bruk for eksempel fyrstikker eller greiner til armer, og litt stoff til skjerf.
 4. Du kan tegne på nesen eller kjøpe små gulrøtter i hobbybutikken.
 5. Kjøp også en flosshatt om du ikke lager hatt/lue selv.

For mer inspirasjon, sjekk: https://no.pinterest.com/pin/272045633725751116/

Skap god stemning med bakedag med teselskap

Inviter til bakedag og avslutt bakedagen med et teselskap, også kjent som Afternoon Tea i England, der tradisjonen kommer fra.  

 • Del deltakerne inn i grupper og gi hver gruppe en oppgave til å bake/lage til noe som skal spises i teselskapet. Forslag til hva som kan bakes; Scones, cupcakes og sjokoladekjeks. Lag gjerne også noen minisandwicher om dere vil ha litt mat og ikke bare det søte.
 • Mens maten/rettene er i ovnen, dekker dere et hyggelig festbord. Dekk bordet med fin duk og fint servise, og la barna få samme kopper som de voksne. Server te, og ha gjerne litt varm sjokolade til de som ikke drikker te. Saft som serveres i fine glass er også veldig populært.
Grønt er skjønt – la plantene spire!

Inviter til plantedag for store og små i nabolaget. Barna lærer seg mekanismene rundt planting og å ta vare på plantene for at de skal spire. Det som sås og plantes kan være til glede for hele nabolaget.