Trening, mosjon eller fysisk aktivitet?

Gi kroppen din utfordringene den trenger! Start forsiktig og ikke tren for ofte i begynnelsen.

Av: Stig Færø-Landlie. Foto: gettyimages.

Trener du målrettet for å bedre prestasjoner og fysiske egenskaper? Eller beveger du deg fordi du liker det? Veldig bra jobba! Jo mer systematisk og planlagt du jobber, desto større er sannsynligheten for å få målbar effekt av det du gjør.

Hva bør du trene?

Overordnet kan vi si at valget står mellom styrke- og kondisjonstrening. Jeg vil anbefale å kombinere disse to formene. Innen styrketrening snakker vi gjerne om:

  • Maksimal styrke (få repetisjoner og maksimal belastning, som krever god teknikk og erfaring)
  • Volumtrening (noe høyere antall repetisjoner og litt lavere belastning, den vanligste styrketreningsformen som gir større muskler)
  • Utholdende styrke (mange repetisjoner og forholdsvis lav belastning, ofte brukt i forbindelse med opptrening etter skade)

Kondisjonstrening kalles ofte for utholdenhetstrening, og bidrar i hovedsak til forbrenning av kalorier, samt styrker hjertet.

Variasjon gir fremgang

Variasjon er viktig for å sikre fremgang, samtidig som du skal ta deg tid til spesifikk trening. Du blir fort flink til det du trener på. Finn balansen mellom målrettet og variert trening, for det er lett å falle inn i en dårlig rutine. Prioriterer du de samme øvelsene og treningsformene over lengre tid, blir det lite fremgang og kjedelig.

Hvor ofte bør du trene?

Det er ikke noe problem å trene flere dager på rad, så lenge du ikke gjør de samme øvelsene hver gang. Føler du deg som en nybegynner på treningsfronten? Start med to treningsøkter i uken. Har du trent en stund, kan tre til fire økter være mer passende.

For å oppnå resultater må du planlegge

For å få best mulig effekt fra treningen, bør du bruke litt tid på å planlegge hva du skal gjøre. Uten planlegging risikerer du at treningen bli ineffektiv og lite målbevisst. Det fører til at det tar lenger tid å oppnå resultater og i verste fall får du ikke noen resultater i det hele tatt.

  • Lag et ukeprogram for deg selv, der du beskriver hva, hvor lenge og når du skal trene. Start forsiktig og ikke tren for ofte i begynnelsen.
  • Vær målbevisst! Sett deg mål for hva du vil oppnå og ta en måned om gangen.
  • Vær effektiv når du først trener. Det sosiale kan du gjøre etter endt treningsøkt.
Trening er ikke vanskelig

Å planlegge treningen betyr ikke at det trenger å være komplisert. Du trenger ikke en gang utstyr for å komme i gang:

  • Bruk trinnene i en trapp til å variere belastningen ved styrketrening som armhevninger, utfall eller spensthopp. Du kan også bruk en lang, rett trapp til å kjøre trappeintervaller.
  • En benk eller mur i sittehøyde kan brukes til spensthopp, eller til å justere kroppsbelastning ved styrkeøvelser.
  • Finn en kort, bratt bakke og prøv å gå baklengs utfall opp bakken. Veksle mellom å kjøre harehopp til toppen, eller gå/løpe så fort du klarer fra bunn til topp, for så å gå rolig ned igjen. Da trener du intervaller, som kondisjonen din har godt av!

Synes du det er vanskelig å komme i gang med en sprekere tilværelse? Her er mine råd til deg som har lyst til å bli litt mer aktiv, og tips om hvordan du kan bevare gode vaner. *

Er du på jakt etter «trivselsvekten»? Her er råd til deg som ønsker å spise sunt og fornuftig. Gode kostholdsvaner har rom for en utskeielse iblant. **

* https://heianabolaget.no/tips/tips-5/

** https://heianabolaget.no/tips/godt-forhold-til-mat/